Jan-Thiel Oost op Curaçao is een prachtige en rustige woonwijk, populair bij zowel lokale bewoners als expats.
De omgeving biedt een ideale combinatie van natuur en faciliteiten, waardoor het aantrekkelijk is voor gezinnen en mensen die op zoek zijn naar een ontspannen levensstijl. De buurt is over het algemeen een veilige en vriendelijke omgeving met een sterke gemeenschapszin.
In de nabijheid vind je winkels, restaurants en recreatiemogelijkheden. Jan-Thiel heeft ook verschillende stranden en een jachthaven waar je kunt genieten van watersporten en het mooie weer.
Jan Thiel is een van de meest geliefde wijken op het eiland en staat bekend om zijn schilderachtige uitzichten, waaronder het prachtige Spaanse Water en de Tafelberg. Gelegen aan de oostkust van het eiland, biedt deze woonwijk niet alleen prachtige stranden en kristalhelder water, maar ook een scala aan voorzieningen die het tot een geweldige plek maken om te wonen. In Jan Thiel vind je alles wat je nodig hebt. Er is een supermarkt waar je boodschappen kunt doen, evenals diverse winkels. Voor sport- en fitnessliefhebbers zijn er verschillende sportscholen en yoga-studio’s in de buurt. Andere voorzieningen zijn deze goed bereikbaar met openbaar vervoer. Scholen zijn binnen 15 minuten met de auto te bereiken.
De geschiedenis van Jan Thiel is complex en gevarieerd, maar het heeft zich ontwikkeld tot een plek die mensen overal ter wereld aantrekt voor vertier en ontspanning in een prachtige omgeving. Jan Thiel was oorspronkelijk een zoutplantage. Het gebied rond het zoutmeer is natuurgebied, maar het restant inclusief het gebied rond de Jan Tielbaai is verkaveld. Naast particuliere woningen zijn er ook hotels en appartementen. Rond 1700 werd het gebied gekocht als zoutplantage Damasco. De natuurlijke lagune werd afgedamd waardoor, na verdamping, zout kon worden gewonnen. In 1737 werd de plantage door Jozef Penso gekocht van Jan Thielen, en naar hem vernoemd. Behalve zout werden er ook andere producten zoals indigo verbouwd en gedurende de 20e eeuw sinaasappels. Tot 1975 werd er zout gewonnen. In 1978 werd de plantage gekocht door het Algemeen Pensioenfonds Nederlandse Antillen (nu: Stichting Pensioenfonds Caribisch Nederland). In 1992 werd het gebied verkaveld en verkocht maar het gebied rond het zoutmeer is onbebouwd gebleven en natuurgebied geworden.
Het zoutmeer is vrij te bezichtigen en trekt vele vogelsoorten aan waaronder rode flamingo’s. Er is een tien kilometer lange route langs het meer aangelegd, en het is mogelijk van de Jan Thielbaai naar het Curaçao Sea Aquarium te lopen.Langs het meer bevinden zich de ruïnes van opzichtershuisjes, een kalkoven, en een zoutschuur met stortbakken. In 2008 kreeg het zoutmeer en omringende gebied een monumentenstatus.